Jihad mot mitt ego

Her om dagen satt jeg og tenkte på det som skjer i den muslimske verden idag. Jeg var sørgelig over det som skjedde i Palestina, Kashmir, Iraq og Tsjetsjenia, og ble mer sørgelig av å se at verden generelt og muslimer spesielt virket helt apatiske til det som skjedde rundt dem. Det som skjedde med deres medmennesker, deres ummah. Hva er det som har skjedd med dem, muslimene er jo helt dumme, de gjør ingenting! Bare sitter der og prater og prater.

Jeg ble sittende og tenke, så plutselig hørte jeg en stemme inni meg si; du er den som har skylden, du er grunnen til at muslimer ikke er seirende i dagens samfunn, du er grunnen til at Palestinere blir drept, du er grunnen til at en brutal okkupasjon av Palestinernes land kan fortsette uten at verden gjør noe som helst! Du er grunnen til at muslimene er i den situasjonen de er i idag.

Skremt av denne stemmen valgte jeg å svare: Meg? Hvordan det? Jeg er bare en svak slave av Allah, en slave uten makt. Hvis jeg prøvde å gjøre noe, si noe, ville ingen høre på meg.

”Selv om jeg hadde prøvd hadde det ikke nyttet”

Stemmen fortsatte: Det er din daglige krig mot Allah, med dine handlinger som ikke er i tråd med Islam. Det er du som løper vekk fra gode handlinger og insisterer på å fortsette å gjøre gale ting.

MEG (M): Hva har jeg gjort? Hvordan kan en si at jeg grunnen til hvordan muslimenes situasjon er idag?

Mitt indre jeg (I): hvis vi starter å telle feilene dine nå vil det ta for lang tid. Men la meg stille deg et spørsmål: Ber du Al-Fajr (morgen bønnen)?

M: Noen ganger, men noen ganger forsover jeg meg. Andre ganger orker jeg ikke.

I: Ser du, du motsier deg selv. Hvordan i all verden kan du sitte her og tenke på jihad for Palestina, Kashmir og Tsjetsjenia når du ikke en gang greier jihad mot deg selv? En jihad som ikke koster deg noe, ikke liv, ikke penger. Det tar deg bare noen få minutter å be to rakah som er farz (obligatorisk). Hvordan kan du forvente at andre muslimer skal kjempe mot okkupasjon og undertrykkelse, for frihet og sine menneskerettighter når du ikke en gang kan be fem ganger om dagen? Når du ikke følger sunnah. Når du synes at å lese og forstå Koranen er slitsomt! At det er kjedelig! Når du ikke kan stoppe å gjøre ting som Allah har sagt er forbudt ? Når du ikke er snill mot dine foreldre? Når du ikke har gode relasjoner til dine slektninger? Hvordan kan du klage over at ditt hjemmland ikke følger shariaah når du ikke følger den selv? Du viser ikke gudsbevissthet (taqwa) i dine handlinger med din familie, dine venner! Du hjelper dem ikke med å følge den rette veien! Du bryr deg ikke om å brødfø din familie med det som er halal!

Du ser etter en gylden middelvei som passer deg! Du gjør ting som er lettere for deg der og da, uten tanke på tawheed og taqwa. Uten å tenke på det som er best for islam.

M: hvordan kan jeg være ansvarlig for muslimens situasjon, når det finnes over 1 milliard av oss?

I: Disse over en millard muslimer er akkurat som deg - bortsett fra de Allah har velsignet – de fleste følger islam på den måten du gjør. De bryr seg ikke om å følge Allahs ord. De er ikke redd Allah, de bryr seg ikke om Taqwa! Og de ber Allah om seier fordi de har muslimske navn og følger deler av religionen. Så hvordan kan de da tro at de vil seire?

Rørt av det jeg hørte, fikk jeg tårer i mine øyner. Jeg hadde jo alltid prøvd å leve som en god muslim. Litt slapp kanskje, men jeg prøvde jo, i hvert fall trodde jeg at jeg var en god muslim. Hvordan kunne jeg være skyldig i at muslimene gikk på tap etter tap verden over? Hvordan kunne jeg være delaktig i at uskyldige muslimer ble drept, at Palestinske barn ble slaktet av Israel?

Det hadde alltid vært lett for meg å skylde på lederne våre, men jeg hadde ikke sett på mine egne feil først. Jeg hadde aldri tenkt på det Allah hadde sagt:

“Verily Allah will never change a condition of a nation until they change it themselves” Koranen (Anfal 8:53)

Jeg hadde aldri tenkt at sahaba (ra) leste Koranen og prøvde å følge den til punkt og prikke. De levde som Koranen lærte og prøvde alltid å endre seg selv, slik at deres handlinger var i tråd med Islam.

Så jeg takket Allah for å ha gitt meg muligheten til å tenke over mine egne handlinger, og tenkte hva bør jeg gjøre nå?

I: Start med deg selv, be farz bønnene i hvert fall, og fortsett med sunnah for å komme nærmere Allah. Bruk vær eneste sjanse du har til å komme nærmere Allah , selv med små handlinger. Ikke si til folk at de skal gjøre noe som du selv ikke gjør.

Ikke klag på ledere om at de skal gjøre jihad når du ikke selv er i stand til å gjøre det. Ikke løp fra ansvar ved å klage på andre, det finnes nok kritikere der ute. Start med å endre deg selv så vil folk følge etter deg. Da er du et godt eksempel. Hvis du blir en god muslim, så vil du være blant dem i Koranen: “If you will aid (the cause of) Allah, He will aid you, and plant your feet firmly”.(Muhammed 47:7)

Jeg takket Allah for å ha vist meg sannheten og ba om forlatelse (tawbah). Jeg ba om å få lov til å starte på nytt ved å begynne med å forandre meg selv.

Tidsskrift: 
Jihad against my ego.jpg
Your rating: Ingen Average: 4 (4 votes)